ایران پروداک|مرکز تخصصی تحلیل آماری پایان نامه،کاهش تضمینی همانندجویی
ایران پروداک
مبانی نظری مزیت رقابتی

مبانی نظری مزیت رقابتی

مبانی نظری و پیشینه مدیریت
قیمت: ۳۰,۰۰۰ تومان
604

مبانی نظری  مزیت  رقابتی

نوع فایل: WORD 

تعداد صفحه: 23

پرسشنامه مزیت رقابتی

مبانی نظری مزیت رقابتی

مزیت رقابتی چیست؟

مزیت  مزیت رقابتی این نوآوری و ایده در سال ۱۹۸۴ توسط دی ارائه شد مزیت رقابتی انواع مختلف دارد انواع راهبردهای را که توانایی نگهداری مزیت رقابتی را داشتند توسط وی عنوان شد . مزیت رقابتی پایدار که توسط پورتر ارائه شد استراتژی مزیت رقابتی را به مفهوم کمترین هزینه و بیشترین تمایز  به سبب دستیابی به مزیت رقابتی پایدار عنوان کرد.

بارانی  تعریف بهتر و رسمی تری از مزیت رقابتی پایدار ارائه نمود از نظر وی شرکتی دارای مزیت رقابتی است که با استراتژی آن رقابای فعلی و آتی نتوانند آن را پیاده سازی و اجرا کند و حتی قادر به کپی برداری از منابع استراتژی نباشد( رستگار و همکاران ۱۳۹۴ : ۶۸) از مفاهیم اساسی در در کسب و کار در کسب و کار جهانی و بین‌المللی مزیت رقابتی است که جایگاه رقابتی سازمان را تعیین می کند و سازمان را در ایجاد موقعیت تدافعی مقابل رقبا  را توانمند کند .  زمانی که سازمان به مزیت رقابتی دست پیدا می‌کند ارزش مشتری مداری را نسبت به سایر سازمانها حفظ کرده و آن را توسعه می‌دهد.

مفهوم مزیت رقابتی

انواع مزیت های رقابتی مزیت هزینه به طوری که سازمان‌ها و شرکت‌ها خدمات و تولیدات آن را با هزینه پایین ارائه می‌کنند که در ارتباط با کاهش هزینه‌های تولید توزیع بسته بندی و غیره است که  مشتریان تفاوت ویژه‌ای را در تولیدات  نسبت به رقبا بر می شمارند. مزیت  رقابتی میزان ادراکات و ارزش گذاری مشتریان نسبت به هزینه های پایین و تمایز محصول است که با خلاقیت و نوآوری و پاسخگویی شایسته و سریع به مشتریان و برآورده کردن انتظارات آنها به وجود می‌آید. در واقع مزیت رقابتی ارزش گذاری مشتریان است نسبت به هزینه ها و تمایز محصولات  نسبت به رقبای بازار(رضایی دولت ­آبادی،1390: 11). 
مزیت رقابتی نحوه انتخاب یک شرکت را توضیح می دهد  پیاده سازی یک استراتژی عمومی برای دستیابی و حفظ مزیت رقابتی.
این ارتباط متقابل بین انواع مزیت رقابتی - هزینه است    و تمایز و حوزه فعالیت یک شرکت است.
ابزار اصلی برای تشخیص مزیت رقابتی و پیدا کردن راه  برای افزایش آن، زنجیره ارزش است که یک شرکت را به گسسته تقسیم می کند
فعالیت هایی که در طراحی، تولید، بازاریابی و توزیع انجام می شود
 مزیت رقابتی را از طریق خلق زنجیره ارزش ایجاد و چگونگی گستردن  میتواند مزیت رقابتی را از طریق آن افزایش دهد.
مزیت رقابتی اهرمی است که یک تجارت نسبت به رقبا دارد. این امر با ارائه ارزش بهتر و بیشتر به مشتری امکان پذیر است. تبلیغات محصولات یا خدمات با قیمت های پایین تر یا کیفیت بالاتر باعث جلب توجه مصرف کنندگان می شود. بازارهای هدف این محصولات یا خدمات بی نظیر آنها را به رسمیت می شناسند. این دلیل اصلی وفاداری به برند است ، و یا اینکه چرا مشتریان یک محصول یا خدمات خاص را نسبت به محصول دیگر ترجیح می دهند.
مزیت رقابتی هنگامی حاصل می شود که یک سازمان مجموعه ای از خصوصیات را توسعه دهد یا بدست آورد(یا اقداماتی را انجام می دهد) که به آن اجازه می دهد از رقبای خود بهتر عمل کند.توسعه تئوری ها که به بیان و توضیح مزیت رقابتی کمک می کند،مورد توجه مدیریت جامعه برای قسمت بهتر نیم قرن قرار گرفته است.(Hui-Ling Wang 2014)
از طریق توسعه و استفاده از ترکیبات منحصر به فرد ناهمگن و از منابع سیار  ناقص ، شرکتها تئوریزه شده اند که قادر به دستیابی و حفظ  موقعیتهای رقابتی که منجر به عملکرد مالی برتر می شوند،باشند. (هانت ، 2000).
پس از تفهیم منابع هانت (2000) ، ارزش یک منبع برای شرکت از نظر پتانسیل خود برای ارائه تمایز رقابتی و / یا تحویل ارزش مشتری مشاهده می شود.
ارزش برتر زمانی به دست می آید که منابع به جهت فراهم کردن یک شایستگی (لیاقت) مشخص و متمایز و یک مزیت پایدار نسبی گسترش یابد.(Day, 1994; Grewal and Tansuhaj, 2001; Hunt, 2000)
تئوری جدیدی از رقابت در ادبیات استراتژی در حال تحول است. نویسندگان مبانی این نظریه جدید ، "نظریه مزیت مقایسه ای رقابت" را توضیح می دهند و آنها را با نظریه نئوکلاسیک رقابت کامل در تضاد می دانند. آنها استدلال می کنند که تئوری جدید رقابت ، پدیده های کلان و خرد کلیدی را بهتر از نظریه رقابت کامل نئوکلاسیک توضیح می دهد. سرانجام ، آنها با ارزیابی جهت گیری بازار به عنوان یک منبع بالقوه برای مزیت مقایسه ای ، تئوری مزیت مقایسه ای را بیشتر توضیح می دهند. (هانت و مورگان، 1995)
تأثیر اینترنت بر مزیت رقابتی :
. به دلیل وجود اینترنت، نیروهای رقابتی سنتی بازهم کار می­کنند، ولی رقابت و برتری­خواهی شدیدتر شده است. فناوری اینترنت بر مبنای استانداردهای جهانی است که هر شرکتی می­تواند استفاده کند. بنابرین، رقابت از نظر قیمت برای رقبای جدید و وارد شدن آن­ها به بازار کار آسان­تر شده است. از آنجایی که اطلاعات در دسترس عموم است، اینترنت قدرت چانه­زنی مشتریان را افزایش داد زیرا مشتریان به راحتی می­توانند تأمین­کنندگان ارزان قیمت را در وب پیدا کنند. به تدریج سوددهی کمتر شد. برخی از صنایع نظیر صنعت مسافرتی و صنعت خدمات مالی بیشتر از بقیه تحت تأثیر قرار گرفتند. 

محصولات مشابه