ایران پروداک|مرکز تخصصی تحلیل آماری پایان نامه،کاهش تضمینی همانندجویی
ایران پروداک
مبانی نظری خرید ناگهانی

مبانی نظری خرید ناگهانی

مبانی نظری و پیشینه مدیریت
قیمت: ۳۰,۰۰۰ تومان
696

خرید ناگهانی


رفتار خرید ناگهانی در جهان بازاریابی یک معماست. در عین حال، حجم قابل توجهی از کالاهاي فروخته شده در هر سال و طیف وسیعی از محصولات را در بر میگیرد. بیشتر مردم تقریباً 90 درصد از آنان¬گهگاه خریدهاي ناگهانی انجام میدهند و بین 30 تا 50 درصد کل خریدها از آن نوع خریدهایی محسوب میشوند که خریداران خود آن ها را ناگهانی میدانند (بلنگر و همکاران ، 1978: 15)
رفتار خرید ناگهانی مصرف کننده پدیده اي است که در ایالات متحده به طورگسترده اي پذیرفته شده است. این نوع خرید تا80 درصد از همه خریدها، در برخی گروه هاي محصول را به خود اختصاص داده است و این موضوع استنباط شده که خرید محصولات جدید منجر به این امر شده که خریدهاي ناگهانی از خریدهاي برنامه ریزي شده بیشتر گردد. مطالعه اي در سال 1997 نشان داد که تخمـین زده میشود،
2. 4 میلیارد دلار فروش سالانه به خاطر انگیزه ي ناگهانی اقلامی مانند شکلات و مجلات توسط خریداران باشد (مگلون اسکاي ،1998: 32).
اولین پژوهش ها در حوزه خرید ناگهانی به سال 1950 باز می گردد که در آن مفهوم خرید ناگهانی با خرید برنامه ریزي نشده مترادف در نظر گرفته شد . خرید ناگهانی منبع درآ مد مهمی براي خرده فروشی محسوب می شود و 30 تا 50 در صد از خریدها (در خرده فروش هاي غیراینترنتی) را می توان به عنوان خریدهاي ناگهانی طبقه بندي نمود در تحقیقات بعدي، تلاش¬هایی در جهت متمایز ساختن خرید ناگهانی از خرید برنامه ریزي نشده صورت گرفت. به طور مثال پژوهشگري در سال 1951 عنصر "واکنش نسبت به محرك ها" را مطرح نمود) و چند سال بعد استرن ویژگی پاسخ به محرك هاي داخل فروشگاه را نیز به آن اضافه نمود تحقیقات در این حوزه ادامه پیدا کرد تا این که روك در سال 1987 عنصر روان شناختی و چندین عنصر دیگر را نیز به خرید ناگهانی اضافه نمود. در سال هاي بعد نیز تحقیقات گسترده اي در این حوزه صورت گرفته است که هر کدام به بخشی از عوامل مؤثر بر خرید ناگهانی اشاره کرده اند. (هاسمن،2000: 2).

 تعریف خرید ناگهانی

بدون برنامه ، خرید باتصمیم آنی،خرید تفننی، و از دید روانشناسانه تکانه ای نیز گفته می شود از جنبه های مهم رفتار مصرف کنندگان می باشد در واقع خرید ناگهانی تجربه يک تمايل و اشتياق براي خريد است اين اشتياق يک احساس ناگهاني و شديد بوده واغلب وسوسه انگيز است. همه ما ممکن است خرید هایی را انجام دهیم که هیچ قصد و برنامه قبلی برای این خرید نداشته و در یک فرآیند تصمیم گیری سریع ناشی از هیجان و انگیزه ایجاد شده اقدام به خرید نماییم. ایجاد این انگیزه خرید، هنر یک فروشنده ماهر است که بااتخاذ راهکار های مختلف ممکن می گردد (کاویانی نیا،1390: 3)


خرید ناگهانی (تفننی) میل فوری، بدون هدف، قوی و پایدار به خرید کالا می باشد، به طور کلی خرید ناگهانی (تفننی) ، خرید بدون برنامه می باشد که از قبل برنامه ای برای خرید آن وجود نداشته است. به کلام ساده، نیازهای روزمره همچون غذا، لباس و کلیه موارد مربوط به منزل در زمره خریدهای برنامه ریزی شده قرار می گیرد. در حقیقت، گروه کالای لذت روانی مواردی همچون لوح فشره موسیقی، DVD، جواهرات در گروه خرید ناگهانی (تفننی) قرار می گیرد مانند شخصی که ممکن است کالایی مانند ژاکت اضافی را تفننی بخرد ویا برای خرید ایکس باکس از قبل برنامه ریزی کرده باشد (جعفری و عباسی ، 1394: 15)
خرید ناگهانی رفتارهای احساسی کم تلاشی هستند که هنوز شباهت ها و تفاوت های موجود در ریشه اجتماعی- روانشناختی آنها تحت کشف و بررسی است هرچقدر خرید گران تر باشد درگیری ذهنی بالایی را برای مشتری به وجود می آورد وکمتر منجر به خرید ناگهانی میشود اما در خرید ارزان سطح درگیری ذهنی مصرف کننده پایین بوده و بیشتر منجر به خرید ناگهانی می شود در این گونه خریدها متاسفانه نارضایتی پس از خرید زیاد است و خریدارانی که این چنین خرید کرده اند از خرید خود چندان خرسند و راضی نیستند. ¬می توان ¬تصور کرد که در خرید های ناگهانی بر طبق تصمیمات عقلانی خرید انجام نمی شود و بیشتر بر پایه و اساس سرگرمی، تفریح، هیجانات و احساسات فرد مبادرت به خرید می کند (فرشچیان و حق طلب، ۱۳۹۵: 3).
بیشتر این نوع از خرید ها اتفاقی و فوری می باشند خرید ناگهانی یک پژوهش اصلی در میان محققان رفتار مصرف کننده می باشد نه تنها به خاطر پیچید گی بلکه همچنین به خاطر گستردگی آن در میان دامنه گسترده ای از طبقه بندی محصولات توجه زیادی را درمحققین رفتار مصرف کننده به خود جلب کرده است.
در تعریفی پذیرفته شده از راک در سال 1998 ، او¬ خرید آنی یا ناگهانی را این چنین تعریف می کند که خرید آنی هنگامی رخ می دهد، که یک میل مزمن (خوشی/ لذت،هیجانات) ،اغلب قدرتمند، ناگهانی برای خرید بی درنگ چیزی را تجربه نمایید.
راک صاحب نظر بازاریابی در تعریفی خرید ناگهانی (تفننی) را این چنین تعریف می¬کند: (حالتی که یک مشتری ناگهان با یک اضطرار شدید و اکید برای یک خرید فوری مواجه می شود.
استرن در سال 1962 بیان داشت که رفتار خرید برنامه ریزی شده یک رفتار منطقی و معقول بوده و به زمان زیادی نیاز دارد از طرف دیگر خرید برنامه ریزی شده نیازی به این چنین برنامه های ندارد و خرید ناگهانی نامیده می شود (مایاک دهاندیا ،2009: 3).


مبانی نظری 
نوع فایل: WORD 
منبع: دارد
پاورقی: دارد
تعداد صفحه: 31

تعاریف  خرید ناگهانی ( خرید آنی )


بسیاری از خرید ها ممکن است برنامه ریزی نشده و حتی ناگهانی باشند در حالی که آنها اغلب در نقطه آغاز و تا حد زیادی با میل قوی و احساس لذت و هیجان همراه هستند. این نوع از خرید به طور کلی خرید ناگهانی شناخته شده است (فرشچیان و حق¬طلب ، 1395) 1
خرید ناگهانی یـک رفتـار خرید بی مقدمه، ناگزیرواز لحاظ لذت جویی پیچیده است که در آن سرعت تصـمیم خـر یـد ، از هـر گـو نـه تفکـر ، ملاحظات و بررسی سایر گزینه ها جلوگیري می کند (سهرابی، صمدی، یوسفی فرد، 1392) 2
خرید آنی به یكی از شایعترین رفتارهای مصرف کننده در جامعه مدرن تبدیل شده است . (کاویانی نیا ،1390) 3
خرید آنی را یک متغیر تفاوت فردي می دانند که بر شرایط تصمیم گیري در خصوص خرید تاثیرگذار است (منیري ، 1392) 4
رفتار خرید آنی، یک رفتار خرید فوري و ناگهانی است کـه در آن سـرعت فراینـد تصمیم گیري آنی، مانع از در نظر گرفتن متفکرانۀ و هدفمند اطلاعات و انتخاب ها یا گزینه هاي جایگزین مـی شود


خرید آنی هنگامی رخ می دهد، که یک میل مزمن (خوشی/ لذت،هیجانات) ،اغلب قدرتمند، ناگهانی برای خرید بی درنگ چیزی را تجربه نمایید (رحیمی‎ ‎زاده ، 1393) 6
اشاره به گو نه اي خاص از خریدهاي برنا مه ریزي نشده دارد، و حقیقت این است که برنامه¬ریزي نشده بودن خرید ناگهانی محور تمام تعاریف صورت گرفته از آن است. (درویش¬پور ، 1391) 7
خريد ناگهاني يك رفتار خريد بي مقدمه، ناگزير و از لحاظ لذت جويي پيچيـده اسـت كـه در آن سرعت تصميم خريد، از هرگونه تفكر، ملاحظات و بررسي سـاير گزينـه هـا جلـوگيري مـيكنـد. ( اسدپور و ناطق¬پور، 1395) 8
خرید ناگهانی به طور خلاصه به عنوان یک خرید ناخواسته تعریف شده است) (کاب و هایر ، 1986: 384 9
خرید ناگهانی (تفننی) میل فوری، بدون هدف، قوی و پایدار به خرید کالا می باشد (عباسی و جعفری، 1394) 10
خرید ناگهانی که به آن خرید بدون برنامه، خرید باتصمیم آنی،خرید تفننی، و از دید روانشناسانه تکانه ای نیز گفته می¬شود (کاویانی نیا، 1390) 11

 مفهوم خرید ناگهانی


مفهوم خرید ناگهانی رفتار مصرف¬کننده، یکی از موضوعات جدید در حوزه بازاریابی است. گرچه اولین کتاب در این¬مورد، در دهه 1960 تألیف شده¬است، اما سابقه آن به سالهاي پیش¬تر بر میگردد. به¬عنوان نمونه می¬توان به دهه 1950 اشاره کرد که ایده¬هاي فروید توسط بازاریابان مورداستفاده قرار گرفت. رفتار مصرف کننده، موضوعی بحث¬انگیز و چالشی است که در برگیرنده افراد و آنچه خرید میکنند، چرایی و چگونگی خرید آنها، بازاریابی و آمیزه بازاریابی و بازار است. حوزه رفتار مصرف کننده به بررسی نحوه انتخاب، خرید، استفاده و مصرف کالاها، خدمات، ایده¬ها و تجربیات از سوي افراد، گروهها و سازمانها براي تأمین نیازها و امیال آنان میپردازد (نوروزي، 6:1388)
رفتار مصرف کننده عبارت است از مطالعه اینکه مردم چگونه خرید می¬کنند و چه چیز یا چیزهایی می¬خرند و چرا اصولا خرید می¬کنند. رفتار مصرف کننده یکی از زیر شاخه¬هاي بازاریابی است که از عناصري چون روانشناسی، بازاریابی و اقتصاد تشکیل می¬شود (گلچین فر، بختایی،22:1387).
رفتار خرید ناگهانی یک راز در دنیاي بازاریابی است. موضوعی است که پژوهش هاي بازاریابی اینک در آغاز این راهند خریدهاي ناگهانی یک جنبه فراگیر مصرف کننده و کانون قابل توجهی در فعالیت هاي بازاریابی است در ادبیات بازاریابی، خرید هاي ناگهانی را به عنوان خرید هاي بدون برنامه ریزي بیان و تعریف می کنند. اما خرید ناگهانی فراتر از این¬هاست؛ در واقع تجربه یک تمایل و اشتیاق براي خرید است. این اشتیاق یک احساس ناگهانی و شدید بوده، اغلب وسوسه انگیز است (منافی و نجفی پیراسته، 1387 : 24).
صرف¬نظر از نحوه تعریف، خرید ناگهانی اشاره به گو نه اي خاص از خریدهاي برنا مه ریزي نشده دارد، و حقیقت این است که برنامه ¬ریزي نشده بودن خرید ناگهانی محور تمام تعاریف صورت گرفته از¬آ¬ن است.
خرید ناگهانی، موضوع تحقیق بسیاري از محققین رفتار مصرف کننده قرار گرفته است این مسئله نه تنها به دلیل پیچیدگی هایی است که این موضوع دارد، بلکه به خاطر عمومیت گسترده آن در میان طیف وسیعی از طبقات مختلف محصول است و در ادبیات اولیه بازاریابی خرید ناگهانی به طور خلاصه به عنوان یک خرید ناخواسته تعریف شده است خرید ناگهانی یک رفتار پیچیده ناگهانی، جذاب، لذت بخش مربوط به خرید است که سرعت تصمیم گیري خرید ناگهانی مانع هرگونه فکر و توجه آگاهانه به موارد جایگزین براي خرید یا پیامدهاي آینده،¬می شود ¬از این رو، خرید ناگهانی با فعالیت بالاي هیجانی، کنترل شناختی پایین، و رفتار خودبخودي در نزدیکی یک شیء جذاب در ارتباط است. به نظر میرسد خرید ناگهانی در خدمت انگیزه هاي مربوط به خوشی و لذت است. در مقایسه با خریداران غیر ناگهانی ،خریداران خریدهاي ناگهانی بیشتر رفتارهاي مربوط به خوشی و لذت را از خود نشان میدهند تا ملاحظاتی براي مفید بودن خریدهایشان، و تجربه هاي خرید مربوط به خریداران ناگهانی نشان دهندهي انگیزش بالا توسط محركهایی مثل هیجان و لذت میباشد (ورپلانکن و همکاران ، 2005: 41)
2-5- مبانی نظري خرید ناگهانی
مرور ادبیات تحقیق در این رابطه مفهوم خریدهاي بی برنامه یا تفننی که سابقه آن به اواخر دهه 1950 میلادي باز می گردد را برجسته می سازد. خرید ناگهانی منبع درآ مد مهمی براي خرده فروشی محسـوب مـی شـود و 30 تـا 50 در صد از خریدها (در خرده فروشی هاي غیراینترنتی) را میتوان به عنوان خریدهاي ناگهانی طبقه بندي نمود (هاسمن، 2000: 407) در تحقیقات بعدي، تلاش هایی در جهت متمایز ساختن خرید ناگهانی از خرید برنامه ریـزي نشـده صـورت گرفت. به طور مثال پژوهشگري در سال 1951 عنصر "واکنش نسبت به محرك ها" را مطرح نمود و چند سـا ل بعـد استرن (1967) ویژگی پاسخ به محرك هاي داخل فروشگاه را نیزبه آن اضافه نمـود تـا اینکـه راك (1987) عنصـر روان شناختی و چندین عنصر دیگر را نیزبه خرید ناگهانی اضافه نمود. در سال هاي بعد نیز تحقیقات گسترده اي در این حوزه صورت گرفته است که هر کدام به بخشی از عوامل مؤثر بر خرید ناگهانی اشاره کرده اند. در واقع در دهه 1980 مطالعات در مورد خرید هاي تفننی به اوج خود رسید. امروزه این مطالعات پیرامون جنبه هاي متفاوت این نوع خرید و عوامل تاثیرگذار بر آن همچنان ادامه دارد. این درحالی است که نتایج تحقیقات تجربی گزارش شـده هنـوز از یکپارچگی و هماهنگی لازم برخوردار نبوده و همین امر ضرورت انجام بررسی هایی گسترده تر بـر رو ي جوانـب متعددي از خرید تفننی و دستیابی به دانشی کاربردي در همین زمینه را آشکار می سازد. حوزه خرید و به خصـوص خریدهایی که افراد از روي تفنن و سرگرمی انجام می دهند براي بسیاري از بازاریابان و محققـین ایـن رشـته علمی جذاب است . هرمانلو و همکارانش دریافتند که خریدهاي بی برنامه در اکثـر طبقـات محصـول وجـود دارد ؛ ولیکن تحقیقات تجربی محدودي بر روي فرایندهاي شناختی مصرف کننده یاعوامل موثر بر تمایل به خریـد تفننی براي محصولات مختلف انجام شده است، بنابراین درك این موضوع که مصرف کنندگان در خصوص خرید محصولات مختلف چگونه تصمیم گرفته و چه چیزتصمیمات خرید آنها را تحت تاثیر قرار می دهد ضروري است؛ به علاوه علی رغم وجود برخی تحقیقات هرچند نتایجی گاه ناهماهنگ و پراکنده ارائه می سـازند، برخـی محققـین اذعان می دارندکه این حوزه دانش بشري نیازبه یک چارچوب نظري جهت هدایت تحقیقات تجربی دارد در ادبیات اولیه ي بازاریابی خرید ناگهانی به طور خلاصه به عنوان یـک خریـد ناخواسـته تعریـف شـده  است (کاب و هایر ، 1986: 384). 

رفتار خرید آنی، یک رفتار خرید فوري و ناگهانی است کـه در آن سـرعت فراینـد تصمیم گیري آنی، مانع از در نظر گرفتن متفکرانۀ و هدفمند اطلاعات و انتخاب ها یا گزینه هاي جایگزین مـی¬شود (بیلی ، 1998: 99).
بر طبق تعریف راك (1987) آنی گرایی بـه نـوعی شـیوه زنـدگی برخـی از مشـتریان اسـت. تحقیق ها نشان می دهد که تجریه مشتریان در خرید آنی احساس ي تر از خرید برنامه ریزي شده است. بسیاري از محققان بیان کرده اند که مصرف کنندگان یا مشتریان به خرید آنی به عنوان یک رفتار اشتباه نگاه نمـی کننـد (هاسمن، 2000 : 405) برخی از محققان نیز خرید آنی را یک متغیر تفاوت فردي می¬دانند که بر شرایط تصمیم گیري در خصوص خرید تاثیرگذار است .
در خرید آنی، خریداران بدون توجه دقیق و مناسب به اهـداف بلندمـدت (پـس انداز) ، ایده ها، تصمیمات و برنامه هایشان اقدام به خرید می کنند. در تحقیقات گذشته از آن به عنوان پاسخی به (هر چند بر طبق نظر کو (1993) رفتار خرید آنی در صورت پیشنهاد کالاهاي ارزان شده می نگرند (ارزیابی عینی و ترجیحات احساسی در خرید، یک رفتار ناخواسته معقول است. با وجود پیامـدهاي کوتـاه مـدت رضایت بخشی که خرید آنی در فرد ایجاد می کند، این رویـه پیامـدهاي منفـی نیـز در پـی دارد کـه مارلـت و همکاران (1988) به آن به عنوان رفتارهاي مصرف مضراشاره می کنند. این پیامدها شـاید بسـیار بـزرگ و قابـل توجه باشند. مانند احساس گناه، ناامیدي و رویارویی با مشکلات مالی، افزایش بدهی هاي کـارت هـاي اعتبـاري، شرمندگی و پشیمانی، و افزایش نگرانی (فرشچیان و حق طلب، ۱۳۹۵: 6).

محصولات مشابه