ایران پروداک|مرکز تخصصی تحلیل آماری پایان نامه،کاهش تضمینی همانندجویی
ایران پروداک
مبانی نظری تعلق خاطر کاری

مبانی نظری تعلق خاطر کاری

مبانی نظری و پیشینه مدیریت
قیمت: ۱۰,۰۰۰ تومان
716

تعلق خاطر کاری


تعلق خاطر کاری تعلق خاطر شغلی یا اشتیاق شغلی، يك مفهوم نسبتا جديد و گسترده در زمينه روانشناسی و مديريت منابع انسانی است. توجه به تعلق خاطر در دل تحقيقات مربوط به فرسودگی شغلی ايجاد شد. در طی مطالعاتی که در مورد فرسودگی شغلی انجام گرفت، اين سوال منطقی مطرح شد که از سوی ديگر اين پيوستار چه می دانيم و آيا می توان کارکنانی را يافت که با قدرت زياد کار کنند و عميقا با کارشان درگير و در آن غرق باشند؟ و اگر اين چنين است چه چيزی آنها را به اين سمت می راند. محققان با داشتن سوالاتی از اين دست در آخر قرن بيستم شروع به بررسی منظم تر قطب مقابل فرسودگی نمودند و اين مقارن شد با ظهور آن چيزی که جنبش روانشناسی مثبت نگر ناميده شد و همچنين مقارن شد با افزايش تعداد سازمان هايی که بر خصوصيات روانی مثبت کارکنان تاکيد می کردند. سازمان های امروزی خواهان آن هستند که کارمندانشان با انگيزه، خلاق، مسئول و درگير با کارشان باشند و از آنان انتظار دارند که فراتر از انجام وظايف شغلی حرکت کنند (پورعباس، 1387: 56).

تعلق خاطر کاری نه تنها يك نقش حياتی بــرای فهم رفتارهای سازمانی مثبت بازی می کند، بلكه همچنين برای هدايت مديريت منابع انسانی و سياست های بهداشت حرفه ای در سازمان ها نيز نقش مهمی دارد (شافلی و سالانوا[2]، 2007: 178).

مبانی نظری تعلق خاطر کاری 

   نوع فایل: WORD 

منبع: دارد

پاورقی: دارد

تعداد صفحه: 15


ويليام کان[3] (1990: 695) به عنوان اولين پژوهشگر حوزه تعلق خاطرشغلی، آن را استفاده از تمام وجـود خـويش در ايفای نقش­های کاری تعريف می کند.

شايان ذکر است که فقـدان تعلق خاطر، منفك کردن خويش از نقش های کاری است. در فقدان تعلق خاطر، افراد به طور فيزيكی، شناختی و عاطفی از نقش های کاری خويش جدا هستند. به گونه ای که پژوهشگران تحليل رفتگی، تعلق خاطر را قطب متضاد يا آنتی تز تحليل رفتگی تعريف می کنند. تعلق خاطر با سه ويژگی انرژی، مشارکت و کفايت متمايز مـی شـود که متضاد مستقيم سه بعد تحليل رفتگی) خستگی مفرط، بدبينی و بی کفايتی (است. پس ابعاد اصلی تحليل رفتگی) خستگی مفرط و بدبينی (و تعلق خاطر) سرزندگی و فدايی شدن (متضاد يكديگر هستند. شاوفلی و همكارانش تعلق خاطر را حالات ذهنی مثبت، رضايت بخش و مرتبط با کار تعريف می کنند که به وسيلة سه شاخص سرزندگی، فدايی شدن و مجذوب شدن متمايز می شود. پيش آيندهای تعلق خاطر کاری نيز شامل منابع شغلی، منابع شخصی، الزام های شغلی و منابع سازمانی هستند.

روسبارد[4] (2001: 658) تعلق خاطر را حضوری روانشناختی تعريف می کند که گـرايش بـه حالتی دارد که دو مولفه اساسی توجه و مجذوب شدن را پوشش می دهد. توجه به در دسترس بـودن شـناخت و مقـدار زمـان تفكـری اشاره دارد کـه فـرد دربـاره نقـش خود صرف مـی کند؛ در حـالی کـه مجذوب شدن به معنای غرق شدن در نقش است و به شدت تمرکز فرد در يك نقش اشاره دارد. پژوهشگران تحليل رفتگی، تعلق خاطر را قطب متضاد يا آنتی تز تحليلرفتگی تعريف می کنند.

بنا به نظر مسلچ[5] و همكاران (2001: 225)، تعلق خاطر با سه ويژگی انرژی، مشارکت و کفايت متمايز مـی شـود که متضاد مستقيم سه بعد تحليل رفتگی (خستگی مفرط، بدبينی و بی کفايتی) است. پژوهش های انجام شده در مورد تعلق خاطر و تحليل رفتگی، نشان داد که ابعاد اصلی تحليل رفتگی (خستگی مفرط و بدبينی و تعلق خاطر) با سرزندگی و فدايی شدن در تعلق خاطر شغلی متضاد يكديگر هستند (گونزالز[6] و همكاران، 2006: 169). همچنين مسلچ و همكاران (2001)، تعلق خاطر را يك تفكر مثبت و واقعی دانســته که به وسيله قدرت، فداکاری و جذابيت توصيف می شود (سالانواو همكاران، 2005: 1218) و موجبات تمايل و رضايت افراد را در اشتياق به انجام کار فراهم می نمايد.

شاوفلی و همكاران (2002: 473) تعلق خاطر را حالات ذهنی مثبت، رضايت بخش و مرتبط با کار تعريف می کنند که به وسيلة سه شاخص سرزندگی [7]، وقف شدن[8] و مجذوب شدن[9] متمايز می شود. سرزندگی با سطح بالايی از انرژی و تاب آوری ذهنی هنگام کار متمايز می شود.

فـدايی شـدن بـه درگير شدن شـديد شـخص بـا کـار و تجربـه حـس معناداری، اشتياق و چالش اشاره دارد. مجذوب شدن با تمرکز کامل و مجذوب شدن شادمانه در کار متمايز می شود کـه بـه موجب آن، زمان به سرعت سپری شده و منفك کردن خويش از کار برای فرد مشكل است (زرگران مقدم، 1390:  34).

هاکانن[10] و همكارانش (2005: 479) نيز طی تحقيقی نشان دادند که تعلق خاطر، موجب افزايش عملكرد شغلی و تقويت رفتارهای شهروندی سازمانی و همچنين موجب رضايت مشتری، سودآوری و بهره وری می شود.

در پژوهش چاو و چن[11] (2005: 33) نتايج نشان می دهد که رضايت وتعلق خاطر به شغل، نقش مهمی را در زمينه ارتباط ويژگی هایشغل و رفتار شهروندی سازمانی ايفا می­کند.

محصولات مشابه